رئيس سازمان اداري و استخدامي كشور: اصلاح ساختار، آموزش گزينشگران و بهروزآوري روشهاي گزينش در دستور كار قرار گيرد
به مناسبت فرارسيدن 15 ديماه، سالروز صدور فرمان تاريخي حضرت امام خميني (ره) در امر گزينش، صبح امروز «گردهمايي مجازي دبيران و اعضاي هيئتهاي مركزي گزينش سراسر كشور» با هدف بزرگداشت روز گزينش و بررسي راهبردهاي اجرايي در تحول نظام گزينش كشور و حاكميت شايستهسالاري برگزار شد.
به گزارش روابطعمومي سازمان اداري و استخدامي كشور، در اين گردهمايي مجازي، مهندس جمشيد انصاري معاون رئيسجمهوري و رئيس سازمان اداري و استخدامي كشور، حميدرضا شهبازي سرپرست هيئت عالي گزينش، مهندس احمدي دبير هيئت مركزي گزينش جمعيت هلال احمر و جمعي از اعضاي هيئت و هسته مركزي گزينش ساير دستگاهها حضور داشتند.
مهندس انصاري در مقدمه سخنان خود ضمن تشكر از تلاشهاي عوامل اجرايي گزينش در هستهها و هيئتهاي مركزي دستگاههاي اجرايي، بيان داشت: امروز روزي است كه حضرت امام (ره) در اعتراض به رويههايي كه هيئتهاي تشكيلشده به نام گزينش در طول دو سال اول فعاليتشان از سال 59 تا 61، اتخاذ كرده بودند دستور انحلال آن هيئتها و تشكيل هيئتهاي جديد را صادر كرد.
وي ادامه داد: بر اساس گزارشهايي كه به حضرت امام (ره) رسيده بود، اين رويه را منطبق با مباني و ارزشهاي اسلامي تشخيص ندادند و با فرماني كه در روز پانزدهم ديماه ١٣٦١ صادر كردند، حكم انحلال هيئتهاي موجود را صادر و بر تشكيل هيئتهاي جديدي تأكيد و همچنين ويژگيهاي اعضاي آن هيئتها و همينطور رويه انجام فعاليت آن هيئتها را در آن فرمان مشخص كردند.
مهندس انصاري گفت: به عنوان كسي كه در مقاطعي در گزينش همكاري داشتهام و تاريخچه تشكيل و فعاليت آن را به خاطر دارم، قبل از اين حكم، يك هيئت بررسي ارشاد و گزينش وزارت آموزش و پرورش در زمان سرپرستي مرحوم شهيد رجايي در سال 59 تشكيل و در ادامه امر گزينش در دستگاههاي ديگر نيز برقرار شد، اما نوع عملكرد به گونهاي بود كه در آن فرمان تاريخي حضرت امام بخشهايي از عملكرد توضيح داده شده بود و به نظر من لازم است كه هيئتهاي مركزي گزينش و تمام كساني كه در گزينش فعاليت ميكنند، آن فرمان را مكرر بخوانند تا هم اشكالاتي را كه حضرت امام بر عملكرد سابق داشتند، مورد توجه قرار بدهند و هم آنچه كه مورد نظر ايشان براي ادامه كار گزينش بود.
رئيس سازمان اداري و استخدامي كشور با اشاره به اينكه روز 15 ديماه سال 61 اصول و چهارچوبي درخصوص تشكيل هيئتهاي جديد براي امر گزينش تبيين شد، گفت: ويژگيهايي كه حضرت امام (ره) براي اين هيئتهاي جديد بيان كرده بودند، به نوعي مشخص ميكرد كه بايد افرادي متفاوت با رفتار، روشها و عملكردي متفاوت در امر گزينش فعاليت كنند.
وي افزود: از اين منظر در واقع امروز، روز بازسازي و بازآفريني هيئتهاي گزينش به عنوان يك نهاد ارزشي در نظام اداري كشور است.
معاون رئيسجمهوري با برشمردن مشخصاتي كه حضرت امام خميني (ره) براي اعضاي هيئتهاي گزينش تعيين كردند، بيان كرد: ايشان تأكيد داشتند هيئتهاي جديدي متشكل از افراد صالح، متعهد، عاقل، صاحب اخلاق كريمه، فاضل و متوجه به مسائل روز تشكيل شوند.
وي ادامه داد: ويژگيهاي رفتاري كه براي اين افراد مد نظر داشتند، اين بود كه اين افراد تنگنظر، تندخو، مسامحهكار و سهلانگار نباشند و در گزينش افراد صالح براي نظام اداري كشور، بدون ملاحظه روابط اقدام نمايند.
مهندس انصاري با اشاره به ويژگيهاي عملكردي مورد نظر امام (ره) براي اين افراد، گفت: در اين فرمان تأكيد شد ميزان حال فعلي افراد است و بايد از تجسس در احوال شخصي افراد اجتناب شود؛ اساساً آموزش داوطلبان استخدام در نظام اداري به بررسي وضعيت آنها تقدم دارد و ايشان تأكيد كردند كه جزواتي تهيه شود و در اختيار داوطلبان استخدام قرار بگيرد تا آنها با مطالعه جزوات به آن حداقلهايي كه براي كار در دستگاه اجرايي نياز دارند، آشنايي لازم پيدا كنند و سؤالات گزينشگران در چهارچوب همان آموزشها قرار بگيرد، نه اينكه بروند تفحص و تجسس كنند و رويهاي داشته باشند كه مورد نظر حضرت امام (ره) نبود.
رئيس سازمان اداري و استخدامي كشور ادامه داد: از زمان صدور اين فرمان، گزينش در طول سالهاي فعاليتش فراز و نشيب زيادي داشته است و با تصويب قانون گزينش آموزش و پرورش و بعد تسري آن به ديگر دستگاهها و همينطور تصويب آئيننامه اجرايي آن در مجلس، ساختاري شكل گرفته كه تقريباً در طول اين مدت، ساختار ثابتي بوده و دستورالعملهايي متناسب با اين ساختار به تصويب هيئت عالي گزينش رسيده يا از سوي دبيرخانه هيئت عالي بر اساس اختياراتي كه داشتند، تدوين و ابلاغ شده كه مبناي عمل گزينشگران ما بوده است.
مهندس انصاري با اشاره به سياستهاي كلي نظام اداري كه در سال 89 از سوي مقام معظم رهبري ابلاغ شد، اظهار داشت: در بند (3) اين سياستها، سياست مشخصي در رابطه با گزينش نيروي انساني ابلاغ شد؛ با اين عنوان كه «بهبود معيارها و روزآمدي روشهاي گزينش منابع انساني به منظور جذب نيروي انساني توانمند، متعهد و شايسته و پرهيز از تنگنظريها و نگرشهاي سليقهاي وغيرحرفهاي». درواقع اين بند مجدداً بر همان نكتهاي كه مدنظر حضرت امام (ره) بود، تأكيد شد ولي تأكيد جديدي براي بهروزآوري روشهاي گزينش منابع انساني صورت گرفت.
وي ادامه داد: به نظر ميرسد در طول ده سالي كه از ابلاغ اين سياست ميگذرد، اقدام مؤثر و جدي در حوزه گزينش براي تحقق اين سياست شاهد نبوديم. به هر حال لازم بود تغييرات جدي و مؤثري در طول اين ده سال در دستورالعملها، آئيننامهها و بعضي از ضوابط مورد عمل عوامل اجرايي گزينش داشته باشيم.
معاون رئيسجمهوري تأكيد كرد: تغييرات لازم بايد به صورت جدي در دستور كار دبيرخانه هيئت عالي قرار بگيرد تا كار كارشناسي روي اين تغييرات را انجام دهند و نهايتاً به تصويب هيات عالي و در مواردي كه ضروري باشد به تأئيد رئيسجمهوري برسد و ابلاغ شود تا شاهد يك تغيير و بهروزآوري جدي در معيارهاي مورد عمل گزينش باشيم.
مهندس انصاري اضافه كرد: من فكر ميكنم در گزينش، علاوه بر اين ضرورتي كه عرض كردم كه ضروتي جدي است و اقداماتي هم كه در طول چهار سال گذشته از سوي سازمان اداري و استخدامي كشور و دبيرخانه هيئت عالي گزينش دنبال شد، بعضاً با مقاومتهاي ناصواب و نادرستي در بعضي از اركان گزينش مواجه شد كه كار را با تأخير و تعويق مواجه كرد، بايد در خود هيئتهاي گزينش دستگاهها اقداماتي را در دستور كار قرار دهيم.
رئيس سازمان اداري و استخدامي كشور اين اقدامات را در دو محور برشمرد و بيان داشت: اول، اصلاح ساختار و چابكسازي گزينشهاي ماست. همانطور كه ذكر شد، گزينش يك ساختار سنتي دارد نيازمند تجديد نظر و بهروزآوري جدي است. اين اصلاح در ساختار ميتواند كمك كند كه روابط و مناسبات دروني بخشهاي مختلف گزينش و همچنين روشهايي كه در رسيدگي به درخواستهاي تجديد نظر در هيئتهاي مركزي وجود دارد، بازسازي شود.
معاون رئيسجمهوري آموزش مستمر گزينشگران متناسب با بازنگري در روشهاي انجام كار را اقدامي مهمتر از اصلاح ساختارها دانست و افزود: از امر آموزش در گزينش نميتوان غافل شد چون تغييرات در مسائل سياسي، فرهنگي و اقتصادي و اجتماعي روز كه به صورت روزمره شاهد آنها هستيم اقتضاي اين را ميكند كه گزينشگران ما هم به لحاظ آشنايي با مسائل مبتلابه گزينش بهروز شوند و بخش عمدهاي از اين بهروزشدن با برنامههاي آموزش اتفاق ميافتد.
وي اضافه كرد: اهتمام به توسعه برنامههاي آموزشي و بازنگري در برنامههاي آموزشي گزينشگران و تجديد نظر به نوعي كه حوزههاي جديدي در آموزش نيروي انساني شاغل در گزينش را شاهد باشيم، بايد به صورت جدي در دستور كار قرار بگيرد.
مهندس انصاري در پايان تأكيد كرد: در يك كلام، از نظر هيئت عالي گزينش ما نيازمند تغييرات جدي و اساسي در روشها و دستورالعملهاي انجام كار گزينش هستيم و برنامههاي آموزشي هم بايد متناسب با دستورالعملها و روشهاي جديد بازنگري و تدوين شود.